lørdag 6. juni 2009

Nytt tak på Gammelstua


Nytt tak på Gammelstua

Gammelstua er et nordlandshus fra 1880-tallet og ligger på Hesten i Lødingen kommune. Huset tilhører Else Johansen og har vært i familien siden det ble bygget. Det ble bygd av Elses oldefar Peder Hesten og to av hans brødre. De to andre flyttet i egne hus etter ei tid mens Peder og hans store familie bodde i huset til sin død midt på 1920-tallet. Da overtok Peders datter Magda og mannen Alfred huset. Magda ble den siste som bodde fast i huset til 1960-tallet- I mellomtiden ble mange født og noen døde her. Else bodde her med sine foreldre til 1964, hun har derfor mange barndomsminner herfra. Huset var i sporadisk bruk som feriehus fram til rundt 1990. Vår familie begynte å bruke huset som feriehus fra 1992, og overtok det i 2001. Nå er vi her så ofte vi kan fra påske til ut på høsten.
Huset er bygget i tømmer med stående panel. Mot vest er det en svalgang som går i hele husets lengde, det bærer preg av å være et tilbygg som gradvis er blitt integrert i husets funksjoner da hovedinngangen ble lagt gjennom det ved ombyggingen på 1950-tallet. Taket er mot øst dekket av original lappskifer lagt på never. Mot vest er lappskiferen erstattet med bølgeblikk. Det er to piper som begge starter på gulvet på loftet. Vinduer og panel er originale, med unntak for kjøkkenvinduet som ble satt inn i stedet for en dobbelt inngangsdør ved renoveringen på 50-tallet. Det er lite råteskader på bygningen, men veggen mot sydvest trenger å tettes, mest fordi noen av bordene er i ferd med å løsne. Huset er mao for en stor del i original stand, og de eneste endringene som er gjort er ved den nevnte restaureringen på 1950-tallet. Den omfattet stort sett bare kjøkkenet og svalgangen, i tillegg til at det ble lagt inn strøm i hele huset. Vi har ellers lagt inn varmt vann og ordnet bad og wc i der det gamle spiskammeret var.
Taket er preget av tidens tann. Mange steiner er falt ned i tidens løp og troet er dårlig nede mot raftene. Bølgeblikket er først og fremst stygt, men det er også en lekkasje ved den sørlige pipen, ikke mye men nok til at det er dråper ned ved kraftig sydvestlig vær.

Når vi nå skal restaurere taket vil vi ta vare på det gamle preget, og forsøke å få huset ”slik det engang var”. Anførselstegnet her betyr at slik restaurering innebærer mange dilemmaer og valg, og er verken mulig eller ønskelig fullt ut. For eksempel blir taket over svalgangen gjort 15 cm bredere på hver side for å få det til å harmonere med den øvrige takbredden, klart ei forbedring, men også ei modifisering til noe som aldri har vært der. Det er til og med tegn som tyder på at det opprinnelig var bølgeblikk på taket over svala. 

Familien som bygde huset


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar